Entreeprijs pretpark vliegt omhoog

  • Lex, beheer

    Entreeprijs pretpark vliegt omhoog

    AMSTERDAM - Als het aan het kabinet ligt, gaat het kaartje voor een sportwedstrijd fors omhoog. Gezamenlijk moeten de fans veertig miljoen euro per jaar meer neertellen. Ook de entree van pretparken wordt flink duurder.

    Daarnaast moet voor dertig miljoen euro extra aan kermisattracties worden betaald. Voor de pretparken geldt een gelijk bedrag. Een kaartje voor De Efteling stijgt zo bijvoorbeeld van 26 naar bijna 30 euro per volwassene of kind. Al eerder werd bekend dat in het regeerakkoord honderd miljoen euro opgehaald moest worden door een verhoging van zes naar negentien procent van de btw op entreeprijzen voor ‘attracties’. De Efteling vreesde dat deze cryptische omschrijving ook voor hen gevolgen zou hebben en bij navraag bleek die vrees terecht.

    Theater

    “Navraag leert dat we straks meer betalen voor een wedstrijd van Ajax of Feyenoord en meer voor De Efteling”, zegt directievoorzitter Ronald van der Zijl van het pretpark. “We vinden het zeer bedenkelijk en onbegrijpelijk dat juist een dagje uit voor de gewone man dus duurder wordt gemaakt. De prijsverhoging geldt namelijk niet voor theaters en concertgebouwen. En bizar genoeg werd een peepshow laatst ook als attractie binnen het lagere btw-tarief gezien.”

    Van der Zijl hoopt dat de nieuwe minister van Jeugd en Gezin alsnog een stokje gaat steken voor het onderscheid tussen cultuur en een attractie.

    Door forse investeringen in nieuwe attracties zijn de kaartjes voor de pretparken de laatste jaren overigens al steeds duurder geworden. Zo steeg de toegangsprijs voor De Efteling in vijf jaar tijd met bijna een kwart en die van de Apenheul met meer dan dertig procent. Recron, de belangenvereniging voor recreatieondernemers, maakt zich eveneens grote zorgen om de btw-verhoging. De organisatie stelt dat alle attractieparken de extra geldpost zullen doorberekenen in het prijskaartje, waardoor dus ook de bezoeker de dupe wordt. “Een kaartje wordt dan al snel 13 à 15 procent duurder”, voorspelt zegsman Martin Maassen. Ook zij vrezen dat bij directies de lust zal afnemen om nieuwe attracties te bouwen. Vergissing

    Zegsvrouw Alice Kroeze van Walibi World geeft toe dat er binnen de recreatiebranche met knikkende knieën naar de mogelijke tariefverhoging wordt gekeken. De Club van Elf, een belangenorganisatie voor elf grote pretparken, waaronder Duinrell, denkt dat het kabinet een grote vergissing maakt. “Ze vergeten dat tal van bedrijven afhankelijk zijn van de attractieparken. Het zal een rem zetten op de investeringen.”

  • Ad

    Oud nieuws van ongeveer 2 maanden geleden